Illustrasjonen viser et bilde av jordkloden tatt fra verdensrommet

Personrettet og overvåkningsbasert markedsføring

Ifølge forskning publisert i tidsskriftet «Barn» er norske barn mer aktive og mer selvstendige på digitale plattformer enn andre barn i Europa. Dette gjelder særlig på sosiale medier. Denne deltakelsen er viktig, men fører samtidig til at de er mer utsatt for at næringsdrivende innhenter og bruker persondata til personrettet markedsføringen til dem.

Ifølge en rapport fra SIFO vil de som tilbyr de ulike tjenestene gjerne gi inntrykk av at de samler inn data for å lage en bedre tjeneste. Dette kan oppleves som positivt for brukerne. Innhentingen av data kan være med på å beskytte barn og unge mot innhold som ikke egner seg for dem, men det gir også verdifull informasjon om deg til store selskaper. Ifølge rapporten kan disse opplysningene brukes til å markedsføre produkter og tjenester til brukerne når de er på sitt mest sårbare. Som voksen kan du oppleve å møte diskriminerende tilbud og prissystemer på bakgrunn av opplysningene som er innhentet om deg.

Videoen er utarbeidet av Medietilsynet og Forbrukerrådet, med finansiering av EU.