Illustrasjonen viser et bilde av jordkloden tatt fra verdensrommet

Personrettet og overvåkningsbasert markedsføring

Ifølge forskning publisert i tidsskriftet «Barn» er norske barn mer aktive og mer selvstendige på digitale plattformer enn andre barn i Europa. Dette gjelder særlig på sosiale medier. Denne deltakelsen er viktig, men fører samtidig til at de er mer utsatt for at næringsdrivende innhenter og bruker persondata til personrettet markedsføringen til dem. 

Opplysninger om hvem du er, samles blant annet inn når du søker på Google, og når du bruker sosiale medier, apper og spill . Før du begynte å bruke disse tjenestene måtte du kanskje trykke «godta alle informasjonskapsler»? Eller «godta alle cookies»? Når du godtar disse erklæringene godtar du samtidig at selskapene innhenter opplysninger om deg. På den måten danner de næringsdrivende seg et tydelig bilde av hvem du er, hva du liker, hvilket kjønn du har, hvor du er fra osv. Dette brukes igjen til å markedsføre produkter og tjenester til deg. 

Ifølge en rapport fra SIFO vil de som tilbyr de ulike tjenestene gjerne gi inntrykk av at de samler inn data for å lage en bedre tjeneste. Dette kan oppleves som positivt for brukerne. Innhentingen av data kan være med på å beskytte barn og unge mot innhold som ikke egner seg for dem, men det gir også verdifull informasjon om deg til store selskaper. Ifølge rapporten kan disse opplysningene brukes til å markedsføre produkter og tjenester til brukerne når de er på sitt mest sårbare. Som voksen kan du oppleve å møte diskriminerende tilbud og prissystemer på bakgrunn av opplysningene som er innhentet om deg.

Videoen er utarbeidet av Medietilsynet og Forbrukerrådet, med finansiering av EU.

Velg trinn

Vi begynte med å lage Reklameskolen for ungdomsskoleelever.

Vi jobber med å lage egne tekster og oppgaver for barneskole- og videregåendeelever også, men disse er dessverre ikke helt ferdige ennå. Derfor er de fleste tekstene og oppgavene her fortsatt laget for ungdomsskolen.

Barneskole

Barneskole

Ungdomsskole

Ungdomsskole

VGS

VGS